Openingstijden: ma / zat 10:00 - 18:00    ☎ 06-39583048

De beste manieren om wachtwoorden op te slaan

Veilig je wachtwoorden opslaan

Wachtwoorden zijn bedoeld om uw waardevolle gegevens veilig te houden en weg te houden van nieuwsgierige ogen en cyberdieven. Alles gebeurt tegenwoordig online - bankrekeningen, sociale media, persoonlijke informatie en werkgerelateerde info - en dit alles vereist wachtwoorden die moeten worden opgeslagen zodat ze niet kwetsbaar zijn voor hackers. 


Je kunt je afvragen wie je wachtwoorden en je gegevens zou willen hebben. Alleen al in 2019 werden ongeveer 14,4 miljoen mensen het slachtoffer van identiteitsdiefstal, wat de meest voorkomende repercussie is van een datalek en een praktijk die in de lift zit. Het totale geldelijke verlies voor consumenten bedroeg 1,9 miljard dollar.


Hackers zoeken naar elke gelegenheid om toegang te krijgen tot waardevolle gegevens, of ze die nu willen gebruiken om geld te stelen of om informatie te bemachtigen die de reputatie van een persoon of bedrijf schaadt. Ruwweg 80% van de datalekken in 2019 werd veroorzaakt door gecompromitteerde wachtwoorden, dus het is belangrijk om te weten wat de beste manier is om wachtwoorden op te slaan, zodat u uw gegevens veilig kunt houden.

Uw wachtwoorden zijn niet zo veilig als u denkt

We maken al wachtwoorden sinds het begin van het internet, met een extra gevoel van veiligheid door dat kleine slotje in de adresbalk en de "https" voor de website die u bezoekt. Uw wachtwoorden zijn weliswaar beveiligd met encryptie-algoritmen, maar hackers hebben hun snode manieren om toch toegang tot uw informatie te krijgen. 


Een van hun hulpmiddelen is de wetenschap dat de meest voorkomende wachtwoorden bestaan uit dingen als namen van huisdieren, verjaardagen of een eenvoudige combinatie van letters. Dit betekent dat sommige wachtwoorden voor meerdere gebruikers hetzelfde zullen zijn. Databasehackers proberen versleuteling te decoderen met dezelfde techniek als waarmee ze zijn beveiligd, hashing genaamd. Dieven gebruiken hashing om gewone wachtwoorden in te voeren om te zien of ze overeenkomen met versleutelde wachtwoorden die meerdere keren voorkomen. Zo kunnen ze toegang krijgen tot miljoenen gegevens. 

Wachtwoordhackers gebruiken veel slimme technieken

Hackers hoeven niet altijd een volledige database te kraken of een krachtige techniek zoals hashing te gebruiken om wachtwoorden te bemachtigen. Ze gebruiken talloze trucs om wachtwoorden te bemachtigen, waarvan vele erop berusten dat computergebruikers hun eigen ergste vijand zijn, zoals:

Phishing

"Phishing" via e-mail is een van de meest voorkomende manieren om je wachtwoord te bemachtigen. De e-mail die u ontvangt ziet eruit alsof hij van een betrouwbare bron komt, maar is in werkelijkheid kwaadaardig. De e-mail verleidt de ontvanger er meestal toe op een link te klikken of een bijlage te downloaden. Deze actie downloadt vervolgens een kwaadaardig bestand dat op uw computer wordt geïnstalleerd, en uw wachtwoorden liggen voor het oprapen.

Social Engineering 

Andere hackers gebruiken iets dat "social engineering" wordt genoemd, waarbij de hacker een computergebruiker verleidt om wachtwoorden te onthullen. U kunt bijvoorbeeld een telefoontje krijgen van een hacker die zich voordoet als een vertrouwd bedrijf, technische ondersteuning aanbiedt en om wachtwoorden vraagt om toegang te krijgen tot uw account.

Malware

Malware is schadelijke software, en een ander hulpmiddel dat hackers gebruiken. Het kan op uw computer worden gedownload via een phishingpoging, door sommige websites te bezoeken, of op andere manieren. Bepaalde malware kan vervolgens een keylogger of andere kwaadaardige software installeren, waaronder code die specifiek gericht is op wachtwoorden. 


Hackers hebben ook andere, meer gesofisticeerde methodes, maar vele zijn eenvoudig en goed te voorkomen. Soms doen ze niet meer dan over iemands schouder meekijken om hun wachtwoord te zien. Soms raden ze het gewoon. Deze verschillende technieken om wachtwoorden te kraken vormen echter een reële bedreiging en elke computergebruiker moet op zijn hoede zijn. Daarom is het belangrijk om de juiste technieken te begrijpen om wachtwoorden veilig op te slaan, zowel online als offline.

De beste manieren om wachtwoorden veilig op te slaan

Het is belangrijk om te begrijpen hoe wachtwoorden moeten worden opgeslagen, maar een goede eerste stap voor de veiligheid is het gebruik van twee-factor authenticatie (2FA) voor elke account die het beschikbaar maakt. 2FA geeft u een extra beschermingslaag als iemand uw wachtwoord te pakken krijgt. Het is een belangrijke eerste stap voor uw veiligheid.


2FA vereist een tweede wachtwoord voor elke login die wordt verstrekt via een authenticatie-app of per sms, telefoongesprek of e-mail. 2FA is echter nutteloos als uw wachtwoorden niet veilig worden opgeslagen door een van deze methoden te gebruiken:

1. Gebruik de wachtwoordmanager van uw browser

Er is een uitstekende functionaliteit voor het opslaan van wachtwoorden ingebouwd in Chrome, Firefox, Edge, Safari en andere browsers. Uw browser zal zelfs aanbieden om een wachtwoord voor u te genereren. Met deze methode slaat het wachtwoordbeheer van de browser uw wachtwoord op voor gebruik op alle apparaten, dus het is belangrijk dat u een master-PIN-code of master-wachtwoord instelt voor toegang tot uw computer, telefoon of tablet. Als u deze stap overslaat, heeft iedereen die uw apparaat in handen krijgt, toegang tot alles.

2. Probeer wachtwoordmanager software

Het komt niet vaak voor dat u een wachtwoord vergeet, vooral voor sites die u niet altijd gebruikt. Net als de wachtwoordmanager die in uw browser is ingebouwd, slaan bepaalde apps wachtwoorden ook veilig op. Software om wachtwoorden op te slaan slaat uw gecodeerde wachtwoorden op en genereert indien nodig willekeurige wachtwoorden. U kunt zelfs gratis versies vinden die sommige betaalde functies uitsluiten, maar ze doen wat u nodig hebt.


Lees ook: De 10 beste wachtwoordmanagers

3. Bewaar gegevens op papier

Wachtwoorden offline opslaan door ze op te schrijven lijkt misschien ouderwets - en is waarschijnlijk iets dat u is verteld niet te doen - maar het is zeker beter dan niets doen, en cybercriminelen kunnen niet door uw scherm reiken en een notitieboekje pakken. Draag het gewoon niet bij u en bewaar het in plaats daarvan op een veilige locatie. Andere trucs om deze aanpak veiliger te maken, zijn het achterstevoren opschrijven van het wachtwoord, alleen hints opschrijven, of slechts één woord noteren dat in uw wachtwoord voorkomt om uw geheugen op te frissen. 


Uw wachtwoorden uit het hoofd leren werkt ook, maar is voor de meesten geen praktische oplossing. Studies tonen aan dat mensen gemiddeld 100 verschillende wachtwoorden moeten onthouden. Het belang van het vinden van de beste manier om wachtwoorden op te slaan die voor u werkt, kan niet genoeg worden benadrukt.

Tips om uw wachtwoorden en uw gegevens verder te beschermen

Wachtwoordbeveiliging is belangrijk, maar er zijn andere beste praktijken voor het beveiligen van wachtwoorden en andere gevoelige gegevens. Houd deze dingen in gedachten om de acties die u onderneemt om uw wachtwoorden te beveiligen te verbeteren:


  • Gebruik niet hetzelfde wachtwoord op elke site of zelfs meerdere sites. Ruwweg 65% van de mensen doet dit wel, en 13% gebruikt hetzelfde wachtwoord voor alles. Het is een slecht idee, want als hackers eenmaal een wachtwoord van één site hebben, zullen ze het op elke site die u bezoekt proberen. 


  • Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor werkaccounts en persoonlijke accounts. Nogmaals, als er een inbreuk is, is het voor de indringers gemakkelijk om op al uw accounts te komen. 


  • Sommige sites vereisen dat u uw wachtwoorden regelmatig wijzigt. Het is gemakkelijk voor hackers om op meerdere accounts te komen met de hashing techniek als u slechts een woord of een cijfer verandert in een wachtwoord dat u verplicht bent te veranderen. Verander het hele wachtwoord voor een betere kans om hun pogingen te verijdelen.


  • Gebruik liever complexe wachtwoorden dan wachtwoorden die gemakkelijk te raden zijn en gebruik nooit opeenvolgende getallen of het woord "wachtwoord".


  • Elke robuuste beveiligingsaanpak omvat een plan voor het verwijderen van ongebruikte bestanden die hackers toegang kunnen geven tot gevoelige informatie. Een digitale bestandsvernietiging kan gemakkelijk verouderde bestanden verwijderen om ze uit de handen van kwaadwillenden te houden.


Hackers die de beveiliging van een computer doorbreken, hebben overal toegang toe, zelfs tot gevoelige persoonlijke informatie en foto's. U denkt misschien dat als u uw huidige bankafschrift in de prullenbak gooit en leegmaakt, het voor altijd verdwenen is. Denk daar maar eens over na - er is genoeg software waarmee u weggegooide bestanden kunt herstellen. U moet gegevens op uw computer permanent wissen op een manier die garandeert dat ze nooit kunnen worden hersteld. 

Recente blog posts

Vermindert een 144Hz monitor de FPS?
door Jari Oostvogels 16 jan., 2023
Framerates zijn essentieel bij gaming. Veel gamers zullen FPS verkiezen boven grafische details. Daar is een zinnige reden voor: hoe meer frames per seconde, hoe nauwkeuriger uw reactietijd.
Wat houdt ram in (Random Access Memory)?
door Jari Oostvogels 03 jan., 2023
RAM is het korte termijn geheugen van uw computer. Het is waar uw computer de programma's en gegevens bijhoudt die u op dit moment gebruikt. U weet waarschijnlijk al dat meer RAM-geheugen beter is, maar misschien wilt u nu meer RAM-geheugen installeren.
Playstation 4 gaat niet aan [10 makkelijke oplossingen] - CRC
door Jari Oostvogels 12 mrt., 2022
Stel je voor: je nodigt je vrienden uit voor een snel potje FIFA op je PS4. Tot je grote schrik gaat je console niet aan. Laat dit artikel een leidraad voor je zijn als je PlayStation 4 niet aan wil gaan, in plaats van je paniekmodus in te schakelen!
Hoe kies je een CPU? - Computer Reparatie Center
door Jari Oostvogels 08 mrt., 2022
Er zijn maar weinig onderdelen in uw systeem die zo belangrijk zijn als de centrale verwerkingseenheid (CPU).
Show More
Vermindert een 144Hz monitor de FPS?
door Jari Oostvogels 16 jan., 2023
Framerates zijn essentieel bij gaming. Veel gamers zullen FPS verkiezen boven grafische details. Daar is een zinnige reden voor: hoe meer frames per seconde, hoe nauwkeuriger uw reactietijd.
Wat houdt ram in (Random Access Memory)?
door Jari Oostvogels 03 jan., 2023
RAM is het korte termijn geheugen van uw computer. Het is waar uw computer de programma's en gegevens bijhoudt die u op dit moment gebruikt. U weet waarschijnlijk al dat meer RAM-geheugen beter is, maar misschien wilt u nu meer RAM-geheugen installeren.
Playstation 4 gaat niet aan [10 makkelijke oplossingen] - CRC
door Jari Oostvogels 12 mrt., 2022
Stel je voor: je nodigt je vrienden uit voor een snel potje FIFA op je PS4. Tot je grote schrik gaat je console niet aan. Laat dit artikel een leidraad voor je zijn als je PlayStation 4 niet aan wil gaan, in plaats van je paniekmodus in te schakelen!
Hoe kies je een CPU? - Computer Reparatie Center
door Jari Oostvogels 08 mrt., 2022
Er zijn maar weinig onderdelen in uw systeem die zo belangrijk zijn als de centrale verwerkingseenheid (CPU).
Wat is het verschil tussen DDR3 en DDR4 RAM?
door Jari Oostvogels 05 mrt., 2022
DDR3 RAM had een lange aanloop na de release in 2007 en voedde mainstream laptops en desktopcomputers gedurende vele jaren. In 2014 werd DDR4 RAM echter vrijgegeven voor het publiek en het is sindsdien het meest voorkomende geheugentype geworden in desktop-pc's, laptops en tablets.
Hoeveel RAM heb je nodig?
door Jari Oostvogels 02 mrt., 2022
Random access memory, meestal afgekort tot RAM of gewoon "geheugen", is een van de belangrijkste onderdelen van elk computerapparaat.
Wat is Ram en wat doet het? - Computer Reparatie Center
door Jari Oostvogels 26 feb., 2022
Random-access memory, of RAM, is een essentieel onderdeel in alle apparaten, van pc's tot smartphones tot consoles.
Wat is een CPU en wat doet hij eigenlijk? - CRC
door Jari Oostvogels 22 feb., 2022
CPU's zitten in bijna alle apparaten die u bezit, of het nu een console, een computer of een thermostaat is. "CPU", wat staat voor "central processing unit".
Modem vs router: Wat is het verschil?
door Jari Oostvogels 19 feb., 2022
Wanneer u het internet gebruikt, gebruikt u waarschijnlijk zowel een modem als een router. Maar wat zijn dat eigenlijk, en hoe werken ze samen?
Chromebook vs laptop: Wat is het verschil?
door Jari Oostvogels 14 feb., 2022
Veel mensen beschouwen de Chromebook als de slankere, snellere en nog eenvoudigere neef van de traditionele laptop.
Meer posts
Share by: