Openingstijden: ma / zat 10:00 - 18:00    ☎ 06-39583048

Wat is een Chromebook?

Wat is een chromebook?
Naast Windows van Microsoft en macOS van Apple heeft ook Google een eigen besturingssysteem gemaakt voor laptops: Chrome OS. De zogenaamde Chromebooks die het systeem draaien, zijn vaak wat relatief goedkoop. Maar zijn ze ook een goede koop?

Internetten staat centraal

Een laptop met Chrome OS is erg specifiek ingericht op internetten: in de basis kan hij weinig anders dan de internetbrowser Google Chrome opstarten. Binnen Chrome is dan verder alles mogelijk wat je ook met Chrome kunt doen op andere computers.

Je kunt niet zoals bij een computer met Windows of macOS zomaar een programma van het internet downloaden en installeren. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om een virus op te lopen, maar het systeem is er ook iets minder veelzijdig door.

Het voordeel van de basale opzet van ChromeOS is dat het systeem helemaal ingericht kan zijn op één taak. Daardoor is het zelfs op goedkope computers erg snel. Verder worden updates in de achtergrond geïnstalleerd, dus zit je daar in principe nooit op de wachten.

Gemakkelijk in het gebruik

Doordat een Chromebook vrij beperkt is in de mogelijkheden, is hij wel erg eenvoudig te gebruiken. Gebruik je je computer alleen maar om je e-mails te checken, wat op te zoeken en af en toe een documentje te tikken? Dan heb in principe genoeg aan een Chromebook. Als er minder functies zijn, kan er ook minder misgaan.

Als je ervaring hebt met Windows of in mindere mate macOS, is de switch niet moeilijk om te maken. Qua omgang lijkt het redelijk op Windows: Onderaan staat een taakbalk met links een menutoets, in het midden enkele apps en rechts de klok en enkele instellingen. Programma's lijken ook op hun Windows-tegenhangers, compleet met rechts bovenin knoppen om het programma te sluiten, het vensterformaat te veranderen of het programma te minimaliseren. Sneltoetsen komen ook voor het grootste gedeelte overeen (overzicht van sneltoetsen).

Toch apps installeren

Dat Chrome OS voornamelijk draait om de Chrome-browser, betekent overigens niet dat er helemaal geen extra apps geïnstalleerd kunnen worden. In de Chrome Web Store staan apps die allemaal op elke Chromebook kunnen draaien, zoals bijvoorbeeld videospeler VLC. Helaas gaat die webstore in juni dicht.

Ter vervanging daarvan kunnen steeds meer Chromebooks ook Android-apps installeren. Dan wordt het mogelijk om vrijwel alles te doen wat ook al op een Android-telefoon of -tablet mogelijk is, maar dan met het praktische voordeel dat je ook een toetsenbord en muis tot je beschikking hebt.

Heb je een oudere Chromebook die nog geen Android-apps kan installeren, onthoud dan dat er van veel functies ook een webversie is: Netflix, Spotify, je e-mail, de meeste chatprogramma's, en zelfs Microsoft Office zijn gewoon online te bereiken. Daarbij is het soms zelfs mogelijk om bestanden offline op te slaan, zodat je ook zonder wifi verder kunt kijken, luisteren of werken.

Privacy

Om een Chromebook te gebruiken, kun je er eigenlijk niet omheen om in te loggen op een Google-account. Dan wordt er van alles gesynchroniseerd met Google, zoals je bestanden, e-mails, browsegeschiedenis, favorieten, et cetera. Hierdoor ben je niets kwijt als je computer onverhoopt stukgaat, maar dan moet je het bedrijf wel vertrouwen met al die persoonlijke informatie.

Voor zover bekend maakt Google alleen gebruik van trackingcookies om gepersonaliseerde advertenties op te baseren. Alhoewel er tot op heden geen bewijs is gevonden dat Google ook andere informatie analyseert en gebruikt voor advertenties, kun je het natuurlijk nooit helemaal zeker weten. Hetzelfde geldt overigens ook voor Apple en Microsoft.

Aan de andere kant spelen al deze overwegingen ook bij telefoons en tablets met Android en elk gebruik van Google-services. De meerderheid van de Nederlandse consumenten is echter al in het bezit van een dergelijke telefoon en bijna iedereen maakt van de Google-zoekmachine gebruik.

Voordelen chromebook

  • Ontzettend licht, zowel qua gewicht als software.
  • Aanschafprijs is doorgaans laag omdat de software zo licht is.
  • Kan met minimale specificaties goed presteren.
  • Start binnen enkele seconden op.
  • Maakt automatisch een back-up van uw bestanden in cloud opslag.
  • Beschikt over ingebouwde virusbeveiliging.
  • Wordt standaard geleverd met apps.
  • Heeft een lange accuduur (tussen de 7 en 9 uur).

Nadelen chromebook

  • Niet geschikt voor programma’s zoals Microsoft Office.
  • Niet geschikt voor zwaardere software.
  • Meeste apps en toepassingen werken op internet.

Wel of geen chromebook aanschaffen?

Bent u op zoek naar een nieuw laptop en twijfelt u om over te stappen op een chromebook? Bedenk u dan goed waar u de laptop voor wilt gebruiken. Wanneer u afhankelijk bent van bepaalde programma’s, wees u er dan van bewust dat een Chromebook alleen geschikt is voor apps en vaak afhankelijk is van een internetverbinding. Bent u veel onderweg en zoekt u naar een snelle en draagbare laptop waar u vooral op wilt internetten, dan kan een chromebook een interessante optie zijn. Voor een lage prijs heeft u een laptop die snel is, een lange accuduur heeft, bijna niks weegt en die ideaal is om op te surfen.
Vermindert een 144Hz monitor de FPS?
door Jari Oostvogels 16 jan., 2023
Framerates zijn essentieel bij gaming. Veel gamers zullen FPS verkiezen boven grafische details. Daar is een zinnige reden voor: hoe meer frames per seconde, hoe nauwkeuriger uw reactietijd.
Wat houdt ram in (Random Access Memory)?
door Jari Oostvogels 03 jan., 2023
RAM is het korte termijn geheugen van uw computer. Het is waar uw computer de programma's en gegevens bijhoudt die u op dit moment gebruikt. U weet waarschijnlijk al dat meer RAM-geheugen beter is, maar misschien wilt u nu meer RAM-geheugen installeren.
Playstation 4 gaat niet aan [10 makkelijke oplossingen] - CRC
door Jari Oostvogels 12 mrt., 2022
Stel je voor: je nodigt je vrienden uit voor een snel potje FIFA op je PS4. Tot je grote schrik gaat je console niet aan. Laat dit artikel een leidraad voor je zijn als je PlayStation 4 niet aan wil gaan, in plaats van je paniekmodus in te schakelen!
Hoe kies je een CPU? - Computer Reparatie Center
door Jari Oostvogels 08 mrt., 2022
Er zijn maar weinig onderdelen in uw systeem die zo belangrijk zijn als de centrale verwerkingseenheid (CPU).
Wat is het verschil tussen DDR3 en DDR4 RAM?
door Jari Oostvogels 05 mrt., 2022
DDR3 RAM had een lange aanloop na de release in 2007 en voedde mainstream laptops en desktopcomputers gedurende vele jaren. In 2014 werd DDR4 RAM echter vrijgegeven voor het publiek en het is sindsdien het meest voorkomende geheugentype geworden in desktop-pc's, laptops en tablets.
Hoeveel RAM heb je nodig?
door Jari Oostvogels 02 mrt., 2022
Random access memory, meestal afgekort tot RAM of gewoon "geheugen", is een van de belangrijkste onderdelen van elk computerapparaat.
Wat is Ram en wat doet het? - Computer Reparatie Center
door Jari Oostvogels 26 feb., 2022
Random-access memory, of RAM, is een essentieel onderdeel in alle apparaten, van pc's tot smartphones tot consoles.
Wat is een CPU en wat doet hij eigenlijk? - CRC
door Jari Oostvogels 22 feb., 2022
CPU's zitten in bijna alle apparaten die u bezit, of het nu een console, een computer of een thermostaat is. "CPU", wat staat voor "central processing unit".
Modem vs router: Wat is het verschil?
door Jari Oostvogels 19 feb., 2022
Wanneer u het internet gebruikt, gebruikt u waarschijnlijk zowel een modem als een router. Maar wat zijn dat eigenlijk, en hoe werken ze samen?
Chromebook vs laptop: Wat is het verschil?
door Jari Oostvogels 14 feb., 2022
Veel mensen beschouwen de Chromebook als de slankere, snellere en nog eenvoudigere neef van de traditionele laptop.
Meer posts
Share by: