Wie heeft mij anoniem gebeld?

Een persoon houdt een mobiele telefoon vast waarop inkomend gesprek onbekend staat.

Bijna iedereen gebruikt dagelijks een mobiele telefoon. Het is een essentieel onderdeel geworden van ons dagelijks leven en bijna iedereen over de hele wereld heeft er wel één. Telefoons hebben de communicatie eenvoudiger gemaakt, waardoor we kunnen communiceren met mensen die honderden kilometers ver weg wonen.


Maar vaak genoeg ontvangen we een telefoontje van een onbekend, geblokkeerd of anoniem nummer. Dan vraag je je af: wie heeft mij anoniem gebeld?


Voordat je verder leest: deze blog is bedoeld als hulpmiddel om je te helpen achterhalen wie een anonieme beller is. Er bestaat helaas geen tool of snelle oplossing om direct een privé-nummer te achterhalen, want anders zou de optie 'privé-nummer' niet veel nut hebben. Maar met de tips in deze blog kun je wel een beter idee krijgen van wie er achter dat anonieme telefoontje zit.

Wie heeft mij gebeld met een onbekend nummer?

Als je een oproep hebt ontvangen van een onbekend of anoniem nummer, is het begrijpelijk dat je je afvraagt wie er heeft geprobeerd contact met je op te nemen. Zeker als deze persoon blijft bellen of geen voicemail achterlaat.

1. Oplichters / Scammers

Vaak geven oplichters zich uit voor overheidsinstanties, zoals de belastingdienst, en proberen je te dwingen om openstaande rekeningen direct te betalen, met de dreiging van ernstige gevolgen als je dat niet doet.


Let op! Ga hier niet op in, de belastingdienst zal je nooit telefonisch benaderen en als je hiermee instemt, ben je je geld voorgoed kwijt.


Daarnaast doen oplichters zich regelmatig voor als jouw bank en sturen ze een sms waarin staat dat de app van jouw bank binnenkort niet meer beschikbaar zal zijn. Op deze manier proberen ze zoveel mogelijk persoonlijke gegevens te verzamelen (zoals naam, rekeningnummer, wachtwoorden, etc.) om vervolgens toegang te krijgen tot jouw bankrekening.

2. Callcenters

De meest voorkomende anonieme bellers zijn callcenters die het prettig vinden om nieuwe producten of diensten aan te prijzen zonder hun identiteit prijs te geven. Dit kan frustrerend zijn, vooral als je weer een vertegenwoordiger van een energiemaatschappij of internetprovider aan de lijn hebt met een "geweldige aanbieding". In zulke gevallen is de kans groter dat je dit negeert of het nummer blokkeert, omdat je liever niet gestoord wordt door onbekende bellers die mogelijk alleen maar proberen om iets te verkopen.

3.  Ex-partners

Relaties kunnen ontzettend complex zijn en wanneer ze uiteindelijk tot een einde komen, kan dat helaas slecht aflopen. Een veelvoorkomend gevolg van deze beëindigde relaties is telefonische intimidatie door een ex-partner, vooral onder de jongere generatie. De impact hiervan op iemands leven kan enorm zijn en kan zelfs leiden tot juridische problemen, zoals stalking. Het is belangrijk om te erkennen dat dit soort situaties serieus genomen moeten worden en dat er hulp beschikbaar is voor degenen die hiermee te maken krijgen.

4. prankers / grappenmakers

Sommige mensen vinden het leuk om willekeurige nummers te bellen en vervolgen anderen in de zeik te nemen. In veel gevallen hebben de bellers gedronken of zijn het pubers die zich vervelen. Wel zijn ze slim genoeg om dit anoniem te doen, zodat je ze niet kan terugbellen.

Het is essentieel om te weten wie je heeft gebeld en waarom

1. Onbekende oproepen kunnen je relatie schaden

Als je voortdurend anonieme oproepen ontvangt, kan je partner argwaan krijgen en (onterecht) denken dat je vreemdgaat of betrokken bent bij andere dubieuze zaken. Dit kan het vertrouwen in jullie relatie beschadigen, wat kan leiden tot spanningen en conflicten. Het is belangrijk om open en eerlijk met elkaar te communiceren om dergelijke misverstanden te voorkomen en het vertrouwen in jullie relatie te herstellen.

2. intimidatie is ernstig

Of het nu gaat om een voormalige zakenpartner of een ex-vriend(in), wanneer iemand je voortdurend lastigvalt via de telefoon, is dit een ernstige overtreding. Zelfs als je ervoor kiest om deze pesterijen te negeren, kan het erger worden, vooral als je te maken hebt met personen waarmee je een intieme relatie hebt gehad. Het kan leiden tot fysieke intimidatie of schade aan je reputatie.

3. identiteitsdiefstal

Fraudeurs bellen je met anonieme nummers om je identiteit of geld te stelen. Als dit gebeurt, moet je dit zo snel mogelijk melden bij de politie.



Lees meer op de website van de politie: hoe je een melding maakt als je opgelicht bent.

Wat is omgekeerd telefoonnummer zoeken?

Omgekeerd zoeken naar telefoonnummers biedt de mogelijkheid om de identiteit van een persoon te achterhalen aan de hand van slechts een telefoonnummer. Mensen die omgekeerd zoeken gebruiken, doen dit vaak niet alleen om het telefoonnummer te identificeren, maar ook om oplichters, pranksters of online verkopers op te sporen. Daarnaast wordt omgekeerd zoeken ingezet om meer informatie te verkrijgen over een date of zakenrelatie, zodat men kan bepalen of deze persoon te vertrouwen is.

Hoe werkt omgekeerd telefoonnummer zoeken?

Met vaste telefoonnummers is het eenvoudig om te achterhalen wie jou heeft gebeld door het telefoonboek te raadplegen. Bij mobiele telefoonnummers is dit aanzienlijk moeilijker omdat deze door diverse mobiele providers worden geleverd. Websites die omgekeerd zoeken aanbieden, doorzoeken diverse databases om telefoonnummers te achterhalen.


Elke website of app legt op een of andere manier online gedeelde telefoonnummers vast, samen met aanvullende informatie zoals fysieke locatie, functietitels, foto's en e-mailadressen van hun bezoekers. Sommige apps halen deze informatie uit opgeslagen contactpersonen en voegen deze toe aan de database, terwijl anderen social media profielen gebruiken om nog meer informatie over een persoon te verzamelen en aan de database toe te voegen.


Voor het omgekeerd opzoeken van een telefoonnummer kun je terecht bij aanbieders met uitgebreide databases. Het is echter mogelijk dat niet alle gewenste informatie over een telefoonnummer beschikbaar is, omdat niet alle nummers in de database zijn opgeslagen of er nog geen aanvullende informatie bekend is.


Een ander probleem dat je kunt tegenkomen bij websites die informatie verstrekken over telefoonnummers, is dat de informatie verouderd kan zijn. Omdat veel mensen door de jaren heen van telefoonnummer veranderen, is de informatie die bij een telefoonnummer vermeld staat niet altijd betrouwbaar.

Momenteel is het steeds gebruikelijker om te betalen voor toegang tot websites met omgekeerde zoekfuncties. Bij bepaalde sites krijg je echter je geld terug als er geen relevante resultaten worden gevonden.

Hoe je de persoon achter een mobiel nummer kan achterhalen

Zoals eerder aangegeven, kan het lastig zijn om de identiteit van iemand te achterhalen die je heeft gebeld vanaf een geblokkeerd, onbekend of anoniem nummer. Gelukkig is het niet volledig onmogelijk.


Websites en apps als TrueCaller en Hiya kunnen personen achterhalen met telefoonnummers die niet in jouw contactlijst staan. Echter kunnen zij niet anonieme of privénummers achterhalen.

Neem een kijkje op wie heeft mij gebeld .nl

Op de website wieheeftgebeld.nl voer je het onbekende nummer in dat jouw heeft gebeld. Wellicht zijn andere mensen ook door dat nummer gebeld en kun je gemakkelijk achterhalen wat er aan de hand is.

wie heeft mij gebeld

Zoek online

Als het nummer zichtbaar is maar niet in je contactenlijst staat, kan een snelle online zoekopdracht je helpen de beller te achterhalen. Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen social media, waardoor de meeste mensen persoonlijke informatie zoals hun woonadres, e-mailadressen en zelfs telefoonnummers online hebben gedeeld.

Door snel het telefoonnummer op te zoeken op Google of op een sociale mediasite, kun je de identiteit van de beller achterhalen, op voorwaarde dat de persoon zijn gegevens online heeft gedeeld.

Google zoekresultaten

Neem contact op met je mobiele provider

Als je constant oproepen blijft ontvangen van een onbekend, geblokkeerd of anoniem nummer, kan het tijd zijn om contact op te nemen met je mobiele provider. Zij starten vervolgens een onderzoek naar de beller en sturen een waarschuwing naar de stalker om te stoppen.


Stopt de stalker niet, dan volgt er een 2e waarschuwing en stuurt de mobiele provider de volgende gegevens aan jou door:

  • Auto’s en Toebehoren
  • Boeken en Muziek
  • Energie



Met de beschikbaar gestelde informatie kun je eventueel zelf juridische stappen ondernemen, bijvoorbeeld aangifte doen bij de politie, zodat de dader getraceerd kan worden.


Let op: Bovenstaande onderzoeken zijn afhankelijk van het beleid van je mobiele provider en wetgeving.

Telefoonnummer achterhalen op je vaste telefoon

Tijdens je afwezigheid heb je een oproep gemist op je vaste telefoon. Omdat niet alle vaste telefoons nummerherkenning hebben, is het niet mogelijk om te achterhalen wie er gebeld heeft. Geen zorgen! Er zijn verschillende manieren om alsnog te achterhalen wie er heeft gebeld.

Gebruik online telefoongidsen

Zoek op je mobiele telefoon of de persoon in je contacten staat. Als dat niet zo is, kun je een online telefoongids zoals nationaletelefoongids.nl of telefoongids.nl gebruiken om de beller te achterhalen via omgekeerd zoeken.

Gebruik zoekmachines

Als omgekeerd zoeken niets oplevert op de vraag wie mij heeft gebeld, gebruik dan zoekmachines als Google om te achterhalen of het telefoonnummer online is gebruikt door een persoon of bedrijf. Wanneer de beller een oplichter is, verschijnt het nummer vaak terug op discussieforums zoals Tros Radar, waar eerdere slachtoffers hun ervaringen delen.

Hoe kun je ongewenste oproepen voorkomen?

Om die vervelende ongevraagde telemarketeers een halt toe te roepen is een aantal jaar geleden het ‘bel-me-niet register in het leven geroepen. Consumenten kunnen hier hun mobiele en vaste telefoonnummer(s) inschrijven. Daarna mogen bedrijven de geregistreerde persoon niet meer telefonisch benaderen voor commerciële doeleinden. Bedrijven zijn wettelijk verplicht om het bel-me-niet register na te leven, zo niet dan hangt hun een hoge boete boven het hoofd.

Bel me niet register

Bel me niet register

Blokkeer telefoonnummers

Nadat je een beller hebt achterhaald en zeker wilt zijn dat ze nooit meer contact kunnen opnemen, kan je overgaan tot blokkeren van het nummer. Tegenwoordig heeft vrijwel iedere telefoon de optie tot nummerblokkering standaard ingebouwd. Kijk in de handleiding of op de website van jouw telefoonmerk hoe je dit moet doen.


Mocht jouw telefoon niet beschikken over deze functie. Dan is het mogelijk om deze functie toe te voegen aan jouw telefoon door middel van een app. Een goede app die deze functie (gratis) aanbiedt, is Truecaller, beschikbaar voor zowel iPhone en Android.


Er is niets zo vervelend als het ontvangen van talloze oproepen van geblokkeerde, onbekende of anonieme nummers. Uiteraard kun je ervoor kiezen om al deze oproepen te blijven negeren, maar na verloop van tijd kan dit een ellendig gevoel veroorzaken. We hopen dat onze tips & tricks je helpen om deze hinderlijke bellers te identificeren en voorgoed te blokkeren.

Gaming PC repareren: Zo houd je je systeem snel en in topvorm
door Jari Oostvogels 22 april 2025
Er is niets frustrerender dan een gaming pc die niet presteert zoals het hoort. Of je nu last hebt van technische storingen, prestaties die achterblijven bij de verwachtingen, of gewoon het gevoel hebt dat je pc niet meer in staat is om de nieuwste games soepel te draaien, het kan een uitdaging zijn om uit te vinden wat er precies mis is.
Upgrade je computer voor betere prestaties met deze tips en tools
door Jari Oostvogels 22 april 2025
Leer hoe je de prestaties van je computer kunt verbeteren met essentiële upgrades en tools. Ontdek tips van experts.
Zo herken je een defecte MacBook batterij
door Jari Oostvogels 7 april 2025
Een goed werkende batterij is onmisbaar om je MacBook lekker soepel te kunnen gebruiken, vooral als je veel onderweg bent. Maar hoe weet je eigenlijk wanneer je batterij niet meer doet wat hij moet doen?
Wat te doen bij stick drift op je xbox controller?
door Jari Oostvogels 31 maart 2025
Ken je dat? Je zit lekker in een game, en opeens begint je personage uit zichzelf te bewegen. Nee, het is geen spook – je hebt last van stick drift. Super frustrerend, maar gelukkig is het niet het einde van je controller.
Wat zijn Hall Effect joysticks en waarom zijn ze beter?
door Jari Oostvogels 25 maart 2025
Hall-Effect joysticks maken gebruik van magneten en sensoren. Dit betekent dat er geen slijtage is, omdat er geen fysiek contact is tussen de onderdelen.
Wat te doen bij Stick Drift op je PS5 controller?
door Jari Oostvogels 22 maart 2025
Je zit midden in een game en ineens beweegt je personage uit zichzelf, zonder dat je de joystick aanraakt. Of je merkt dat je richtpunt langzaam wegdrijft. Herkenbaar? Dan heb je last van stick drift.
Wat is stick drift en hoe los je het op?
door Jari Oostvogels 19 maart 2025
Merk je dat je personage uit zichzelf beweegt, zonder dat je de joystick aanraakt? Dan heb je last van stick drift. Dit probleem komt vaak voor bij controllers van PlayStation, Xbox en Nintendo Switch. In deze blog leg ik uit wat stick drift is, hoe je het kunt oplossen en wat Hall Effect Sticks zijn.
Wat te doen als je MacBook oplader niet werkt
door Jari Oostvogels 18 maart 2025
Als je dagelijks afhankelijk bent van je MacBook voor werk of studie, dan is een niet-werkende oplader een grote frustratie. Je sluit hem aan, maar er gebeurt niets. Geen laadindicator, geen geluid, geen teken van leven. Wat nu?
Uw Windows 10-computer blijft werken, maar wordt kwetsbaar voor beveiligingsrisico’s. Zonder updates
door Jari Oostvogels 3 maart 2025
Uw Windows 10-computer blijft werken, maar wordt kwetsbaar voor beveiligingsrisico’s. Zonder updates neemt de kans op virussen en andere bedreigingen toe.
Zo los je de foutmelding
door Jari Oostvogels 17 februari 2025
PDF-bestanden die beschadigd raken, kunnen voor veel problemen zorgen, vooral als het om belangrijke documenten gaat. Of het nu komt door softwarefouten, problemen met opslagapparaten of een onderbroken overdracht, het kan erg frustrerend zijn.
Meer posts