Wat is Wi-Fi direct? Dit is alles wat u moet weten.
Wi-Fi Direct gedefinieerd
Apparaten ondersteund door Wi-Fi Direct
Wi-Fi Direct is nu al minstens een decennium beschikbaar voor consumenten, dankzij de update van 2011 van de Digital Living Network Alliance (DLNA) die richtlijnen voor de functie bevatte. Nu is de wereld gevuld met compatibele apparaten, waaronder enkele die u misschien niet had verwacht. Android-apparaten ondersteunen Direct al sinds Android 2.3, en Apple-apparaten hebben het al sinds iOS 7 (hoewel Apple de functie onder zijn eigen namen op de markt brengt, het bekende AirDrop en AirPlay).
Er zijn ook heel wat entertainmentapparaten die gebruik maken van Direct om inhoud te streamen of te screencasten vanaf een mobiel apparaat. Roku heeft het, en veel smart-tv's bieden ook Wi-Fi Direct-verbindingen. Er zijn veel randapparaten die draadloze verbindingen bieden die gebruik kunnen maken van Wi-Fi Direct in plaats van Bluetooth. Dat omvat draadloze headsets met high-fidelity audio en draadloze printers.
Hoe Wi-Fi Direct-verbindingen precies tot stand worden gebracht, kan per apparaat verschillen. Sommige apparaten laten u een QR-code scannen. Bij andere moet u een numerieke PIN-code invoeren. Bij verschillende apparaten moet u op fysieke knoppen drukken om een verbinding tot stand te brengen. In de loop der tijd, naarmate de beveiliging kritischer is geworden, maken meer apparaten gebruik van een combinatie van deze technieken, en minder apparaten maken gewoon automatisch verbinding.
Waar word Wi-Fi direct voor gebruikt?
- Snel bestanden delen: Direct is een uitstekende manier om snel grote bestanden te delen met een vriend of team wanneer het opzetten van bekabelde verbindingen niet haalbaar is.
- Foto's afdrukken op draadloze printers: Direct kan een grote hoeveelheid draadloze informatie aan, waardoor het ideaal is voor serieuze draadloze afdrukklussen.
- Screencasting en het delen van schermen: Van het spelen van mobiele games op een groot scherm tot het delen van familiefoto's op uw tv of digitaal portret, Wi-Fi Direct wordt gebruikt voor allerlei taken op het gebied van schermdeling.
- Samen spelletjes spelen: Als iedereen hetzelfde spel op zijn telefoon heeft, kunnen ze verbinding maken met Direct en meespelen, zelfs als er geen Wi-Fi in de buurt is.
- Snelle synchronisatie: Sommige apparaten zullen ook Wi-Fi Direct gebruiken om hun informatie te synchroniseren en hun media bij te werken. Deze functie kan het proces veel sneller maken, vooral als er veel nieuwe media tegelijk moeten worden toegevoegd (denk aan het bijwerken van oude muziekafspeellijsten, bijvoorbeeld).
Wi-Fi direct en Internet Of Things
Van wat we tot nu toe hebben uitgelegd, zou u kunnen denken dat Wi-Fi Direct klinkt als een geschikte technologie voor het IoT. Er werd gesproken over het gebruik van Wi-Fi Direct voor smart home-apparaten, vooral in de late jaren 2000/begin jaren 2010 toen de IoT-connectiviteit zich snel ontwikkelde. Vandaag de dag wordt Wi-Fi Direct nog maar zelden gebruikt voor het IoT - de twee technologieën bewandelden zeer verschillende paden.
Bij Wi-Fi Direct gaat het om verbindingen tussen twee apparaten die geen deel uitmaken van een draadloos netwerk, maar in een afzonderlijke ruimte op zichzelf bestaan. Het IoT is echter gedomineerd door Wi-Fi-netwerken, waarbij oudere verbindingstechnologieën zoals Zigbee en, jawel, Wi-Fi Direct snel achter zich gelaten werden. Dat is gebeurd omdat de slimme apparaten van vandaag in hoge mate met elkaar moeten zijn verbonden om complexere scènes of complexer beheer mogelijk te maken, en ze moeten gemakkelijk van een afstand toegankelijk zijn voor mensen die misschien niet thuis zijn. Wi-Fi Direct kon dit niet bijbenen.
Er is ook nog een andere reden waarom Wi-Fi Direct niet geschikt is voor slimme apparaten: Het heeft een aantal beveiligingsproblemen, die naar de voorgrond komen wanneer automatische verbindingen zijn ingeschakeld. Daar moeten we het even over hebben.
Wi-Fi Direct en beveiliging

