Wat is Wi-Fi direct? Dit is alles wat u moet weten.

Wat is Wi-Fi direct?
Er is een draadloze verbinding die wordt gebruikt door alle soorten mensen en alle soorten apparaten, en toch praat bijna niemand erover: Het heet Wi-Fi Direct, en het maakt al meer dan 10 jaar veelzijdige, peer-to-peer draadloze verbindingen mogelijk.

Wat is Wi-Fi Direct? Wat kan het doen? Dit is wat u moet weten.

Wi-Fi Direct gedefinieerd

 Wi-Fi Direct is een verbinding die communicatie van apparaat tot apparaat mogelijk maakt, waarbij apparaten met elkaar worden verbonden zonder een nabijgelegen gecentraliseerd netwerk. Het ene apparaat fungeert als toegangspunt en het andere maakt verbinding met het andere apparaat met behulp van de beveiligingsprotocollen Wi-Fi Protected Setup (WPS) en Wi-Fi Protected Access (WPA/WPA2). De standaard werd in het begin van de jaren 2000 ontwikkeld en in apparaten ingebouwd.


"Wacht, dat klinkt als Bluetooth" zou uw reactie kunnen zijn, en hoewel de technologieën op het eerste gezicht op elkaar kunnen lijken, zijn er enkele cruciale verschillen. Een van de belangrijkste is dat Wi-Fi Direct meer informatie kan verwerken met hogere snelheden dan Bluetooth - ongeveer 10 keer de snelheid in optimale omstandigheden. Deze toename maakt Wi-Fi Direct een goede keuze wanneer een peer-to-peer verbinding datarijke inhoud moet verzenden, zoals een hoge-resolutie afbeelding of een video - of wanneer een Wi-Fi-netwerk is uitgevallen.

Een van de belangrijkste voordelen van Wi-Fi Direct is hoe veelzijdig het kan zijn wanneer er geen Wi-Fi-netwerk is om als tussenpersoon voor apparaten te fungeren. Meerdere apparaten kunnen met elkaar verbinden en belangrijke bestanden delen in zowel informele als wanhopige omstandigheden, zonder de veiligheidszorgen (en het tijdrovende proces) die komen kijken bij het eerst verbinden met een hub of een centraal netwerk.

U kunt vaak zien of een apparaat Wi-Fi Direct biedt, omdat het bij het zoeken een eigen draadloos netwerk zal tonen, meestal een dat begint met "DIRECT" gevolgd door een productnaam of -nummer.

Apparaten ondersteund door Wi-Fi Direct

Wi-Fi Direct is nu al minstens een decennium beschikbaar voor consumenten, dankzij de update van 2011 van de Digital Living Network Alliance (DLNA) die richtlijnen voor de functie bevatte. Nu is de wereld gevuld met compatibele apparaten, waaronder enkele die u misschien niet had verwacht. Android-apparaten ondersteunen Direct al sinds Android 2.3, en Apple-apparaten hebben het al sinds iOS 7 (hoewel Apple de functie onder zijn eigen namen op de markt brengt, het bekende AirDrop en AirPlay).



Er zijn ook heel wat entertainmentapparaten die gebruik maken van Direct om inhoud te streamen of te screencasten vanaf een mobiel apparaat. Roku heeft het, en veel smart-tv's bieden ook Wi-Fi Direct-verbindingen. Er zijn veel randapparaten die draadloze verbindingen bieden die gebruik kunnen maken van Wi-Fi Direct in plaats van Bluetooth. Dat omvat draadloze headsets met high-fidelity audio en draadloze printers.


Hoe Wi-Fi Direct-verbindingen precies tot stand worden gebracht, kan per apparaat verschillen. Sommige apparaten laten u een QR-code scannen. Bij andere moet u een numerieke PIN-code invoeren. Bij verschillende apparaten moet u op fysieke knoppen drukken om een verbinding tot stand te brengen. In de loop der tijd, naarmate de beveiliging kritischer is geworden, maken meer apparaten gebruik van een combinatie van deze technieken, en minder apparaten maken gewoon automatisch verbinding.

Waar word Wi-Fi direct voor gebruikt?

Enkele van de meest voorkomende toepassingen van Wi-Fi Direct zijn tegenwoordig:

  • Snel bestanden delen: Direct is een uitstekende manier om snel grote bestanden te delen met een vriend of team wanneer het opzetten van bekabelde verbindingen niet haalbaar is.
  • Foto's afdrukken op draadloze printers: Direct kan een grote hoeveelheid draadloze informatie aan, waardoor het ideaal is voor serieuze draadloze afdrukklussen.
  • Screencasting en het delen van schermen: Van het spelen van mobiele games op een groot scherm tot het delen van familiefoto's op uw tv of digitaal portret, Wi-Fi Direct wordt gebruikt voor allerlei taken op het gebied van schermdeling.
  • Samen spelletjes spelen: Als iedereen hetzelfde spel op zijn telefoon heeft, kunnen ze verbinding maken met Direct en meespelen, zelfs als er geen Wi-Fi in de buurt is.
  • Snelle synchronisatie: Sommige apparaten zullen ook Wi-Fi Direct gebruiken om hun informatie te synchroniseren en hun media bij te werken. Deze functie kan het proces veel sneller maken, vooral als er veel nieuwe media tegelijk moeten worden toegevoegd (denk aan het bijwerken van oude muziekafspeellijsten, bijvoorbeeld).

Wi-Fi direct en Internet Of Things

Van wat we tot nu toe hebben uitgelegd, zou u kunnen denken dat Wi-Fi Direct klinkt als een geschikte technologie voor het IoT. Er werd gesproken over het gebruik van Wi-Fi Direct voor smart home-apparaten, vooral in de late jaren 2000/begin jaren 2010 toen de IoT-connectiviteit zich snel ontwikkelde. Vandaag de dag wordt Wi-Fi Direct nog maar zelden gebruikt voor het IoT - de twee technologieën bewandelden zeer verschillende paden.



Bij Wi-Fi Direct gaat het om verbindingen tussen twee apparaten die geen deel uitmaken van een draadloos netwerk, maar in een afzonderlijke ruimte op zichzelf bestaan. Het IoT is echter gedomineerd door Wi-Fi-netwerken, waarbij oudere verbindingstechnologieën zoals Zigbee en, jawel, Wi-Fi Direct snel achter zich gelaten werden. Dat is gebeurd omdat de slimme apparaten van vandaag in hoge mate met elkaar moeten zijn verbonden om complexere scènes of complexer beheer mogelijk te maken, en ze moeten gemakkelijk van een afstand toegankelijk zijn voor mensen die misschien niet thuis zijn. Wi-Fi Direct kon dit niet bijbenen.


Er is ook nog een andere reden waarom Wi-Fi Direct niet geschikt is voor slimme apparaten: Het heeft een aantal beveiligingsproblemen, die naar de voorgrond komen wanneer automatische verbindingen zijn ingeschakeld. Daar moeten we het even over hebben.

Internet Of Things

Wi-Fi Direct en beveiliging

Zoals eerder vermeld, biedt Wi-Fi Direct enkele veiligheidsvoordelen wanneer u het vergelijkt met andere peer-to-peer verbindingsopties. Het heeft echter ook nogal wat veiligheidsrisico's. Wi-Fi Direct kan een risico vormen wanneer het wordt gebruikt terwijl een apparaat tegelijkertijd is verbonden met een ander netwerk. Als u een Direct-verbinding gebruikt op een apparaat terwijl het verbonden is met een ander netwerk, zijn er risico's aan verbonden. Het is mogelijk om een Direct-verbinding te hacken en geforceerd over te nemen, en het is nog riskanter als u oudere protocollen zoals WPS gebruikt. U moet weten hoe u ervoor kunt zorgen dat uw Direct-verbinding veilig is. Iedereen kan via Wi-Fi Direct toegang krijgen tot uw gegevens en hier misbruik van maken.


U moet eerst opzoeken hoe uw apparaat beveiligd is met Direct en hoe u het veiliger kunt maken. Er zijn twee verschillende soorten Wi-Fi Direct-verbindingen: Tijdelijke en persistente. Met persistente verbindingen kunt u ervoor kiezen om de verbindingsinformatie op uw apparaten op te slaan, zodat uw apparaten deze onthouden en automatisch verbinding maken wanneer u binnen bereik bent. Dit lijkt misschien handig, maar het vormt een groot veiligheidsrisico waar hackers gemakkelijk verbinding mee kunnen maken. Als u thuis bent, kunt u geen contact maken met onbekende apparaten, dus beperk het gebruik van permanente verbindingen. Tijdelijke verbindingen kunnen niet automatisch opnieuw verbinding maken en vereisen elke keer dezelfde informatie, waardoor ze veiliger zijn. U kunt zelfs tijdelijke pins gebruiken, wat een andere geavanceerde beveiligingsoptie is.

Gebruik alleen nieuwere Wi-Fi Direct-verbindingen omdat deze meer veiligheidsfuncties bieden. Gebruik Wi-Fi Direct niet in het openbaar. Hackers passen zich voortdurend aan om nieuwe manieren te vinden om uw informatie te stelen en om zwakke plekken te vinden om misbruik van te maken. Deze recente bug in Linux-apparaten geeft hackers bijvoorbeeld gemakkelijk toegang tot mobiele apparaten via Wi-Fi Direct als hun Wi-Fi-mogelijkheden zijn ingeschakeld - en soms is dat alles wat nodig is.
Wat is de beste laptop voor thuiswerkers?
door Jari Oostvogels 14 juli 2025
Thuiswerken is voor veel mensen de nieuwe standaard geworden. Of je nu fulltime remote werkt of hybride werkt tussen kantoor en huis, een betrouwbare laptop is onmisbaar.
Toepassing van containers binnen zakelijke infrastructuren
door Jari Oostvogels 7 juli 2025
Bedrijven gebruiken containers om processen te stroomlijnen en om een hogere mate van controle te hebben over de uitvoering van software. De infrastructuur wordt zo ingericht dat de werking van systemen stabiel en voorspelbaar blijft.
Aandachtspunten bij het registreren van een eigen domeinnaam
door Jari Oostvogels 7 juli 2025
Het kiezen en vastleggen van zo’n naam heeft niet alleen te maken met herkenbaarheid, maar ook met vindbaarheid, vertrouwen en beheer van de eigen online omgeving.
Waarom gaat mijn MacBook batterij zo snel leeg?
door Jari Oostvogels 14 juni 2025
Als je merkt dat je MacBook opeens veel sneller leegloopt dan normaal, dan is er vaak iets aan de hand. Gelukkig kun je zelf een hoop doen om je batterijduur te verlengen – zonder dat je meteen een nieuwe batterij hoeft te kopen.
door Jari Oostvogels 27 mei 2025
Stappenplan voor een succesvolle domeinverhuizing
Waarom een VPN essentieel is voor de veiligheid van je computer
door Jari Oostvogels 22 mei 2025
Dagelijks gebruiken we onze computers voor van alles: van bankzaken tot het streamen van films. Maar al dat online verkeer maakt ons ook kwetsbaar voor meekijkende bedrijven, hackers en cybercriminaliteit. Met een VPN bescherm je jezelf beter tegen datamisbruik en digitale aanvallen.
Windows herkent je externe harde schijf niet? Zo los je het op
door Jari Oostvogels 20 mei 2025
Je sluit je externe harde schijf aan, maar er gebeurt niets—geen melding, geen symbool, alleen een leeg scherm. Dit veelvoorkomende probleem bij Windows-gebruikers kan komen door iets simpels als een losse kabel of een fout in de herkenning.
Gaming PC repareren: Zo houd je je systeem snel en in topvorm
door Jari Oostvogels 22 april 2025
Er is niets frustrerender dan een gaming pc die niet presteert zoals het hoort. Of je nu last hebt van technische storingen, prestaties die achterblijven bij de verwachtingen, of gewoon het gevoel hebt dat je pc niet meer in staat is om de nieuwste games soepel te draaien, het kan een uitdaging zijn om uit te vinden wat er precies mis is.
Upgrade je computer voor betere prestaties met deze tips en tools
door Jari Oostvogels 22 april 2025
Leer hoe je de prestaties van je computer kunt verbeteren met essentiële upgrades en tools. Ontdek tips van experts.
Zo herken je een defecte MacBook batterij
door Jari Oostvogels 7 april 2025
Een goed werkende batterij is onmisbaar om je MacBook lekker soepel te kunnen gebruiken, vooral als je veel onderweg bent. Maar hoe weet je eigenlijk wanneer je batterij niet meer doet wat hij moet doen?