Openingstijden: ma / zat 10:00 - 18:00    ☎ 06-39583048

Wat is RAM en wat doet het?

Wat is ram

Random-access memory, of RAM, is een essentieel onderdeel in alle apparaten, van pc's tot smartphones tot consoles. Zonder RAM zou vrijwel alles op een systeem veel langzamer gaan. Aan de andere kant, als je niet genoeg hebt voor de applicatie of het spel dat je probeert te draaien, kan alles tot stilstand komen of zelfs helemaal niet meer werken.

Maar wat is RAM precies? In een notendop is het een supersnelle component die tijdelijk alle informatie opslaat die een apparaat nu en in de nabije toekomst nodig heeft. Toegang tot gegevens in RAM is waanzinnig snel, in tegenstelling tot harde schijven die langzamer zijn maar opslag voor de lange termijn bieden.

Kortetermijngeheugen

RAM is in wezen het kortetermijngeheugen van een apparaat. Het slaat tijdelijk alles op (onthoudt) wat momenteel op een apparaat wordt uitgevoerd, zoals alle OS-specifieke diensten en een webbrowser, beeldbewerker of spel dat u aan het spelen bent.


RAM voorkomt dat de CPU door de langzamere opslagruimte van het apparaat graaft - zoals een harde schijf of zelfs een solid-state drive (SSD) - telkens wanneer u een nieuw browsertabblad opvraagt of een nieuwe vijand laadt om op te schieten. Hoe snel opslag ook is in vergelijking met schijven van vroeger, ze zijn nog steeds veel trager dan RAM.


Gegevens die zich in RAM bevinden, kunnen vanaf elk geschikt onderdeel met bijna dezelfde snelheid worden gelezen. Omdat het een hard-wired verbinding met het apparaat heeft, is er geen echte vertraging in bekabeling of verbinding.


RAM onthoudt echter niet alles voor altijd. Het is een "vluchtige" technologie, wat betekent dat zodra de stroom uitvalt, alles wordt vergeten. Dat maakt het perfect voor het afhandelen van de vele snelle taken die uw apparaat er elke dag bij krijgt.


Maar dat is ook de reden waarom opslagsystemen zoals harde schijven en SSD's nodig zijn. In tegenstelling tot RAM, houden zij informatie vast wanneer het apparaat wordt uitgeschakeld.

Verschillende soorten RAM

Verschillende soorten ram

RAM is een beetje een containerbegrip, net als "geheugen", en omvat een paar verschillende soorten.


"RAM" of "geheugen" verwijst meestal naar dynamisch willekeurig toegankelijk geheugen (DRAM), of nauwkeuriger voor moderne systemen, synchroon dynamisch willekeurig toegankelijk geheugen (SDRAM). De terminologie doet er niet toe buiten de technische details, maar het is nuttig te weten dat de termen in de omgangstaal relatief uitwisselbaar zijn.


Het meest gangbare type RAM dat tegenwoordig wordt verkocht is DDR4, hoewel oudere systemen DDR3 of zelfs DDR2 kunnen gebruiken. De nummers geven de RAM-generatie aan, waarbij elke opeenvolgende generatie hogere snelheden biedt door een grotere bandbreedte - een hogere megahertz (MHz) rating. Elke generatie heeft ook fysieke veranderingen, dus ze zijn niet onderling verwisselbaar.


Een andere veelgebruikte term, vooral in de videospelletjessector, is VRAM (video RAM). Hoewel VRAM ooit een op zichzelf staand stukje technologie was, wordt het tegenwoordig gebruikt om specifiek geheugen op de grafische kaart aan te duiden. Voor spelconsoles kan het ook verwijzen naar systeemgeheugen, maar in beide gevallen heeft het te maken met geheugen dat exclusief is gereserveerd voor de GPU. Ram is cruciaal voor grafische DDR, of GDDR, meestal met een generatieaanduiding, zoals GDDR6.


De meeste moderne grafische kaarten gebruiken GDDR6. Sommige grafische kaarten gebruiken echter een andere VRAM-vorm, genaamd High Bandwidth Memory (HBM, HBM2, en HBM2e). Deze vorm heeft unieke prestatievoordelen, maar is doorgaans duur en leveringsproblemen belemmeren de wijdverbreide invoering.

Hoeveel RAM heb je nodig?

De belangrijkste overweging bij het kopen van RAM voor een PC is hoeveel er nodig is. Er is een minimumhoeveelheid nodig om een besturingssysteem te laten werken, terwijl veel games en toepassingen ook een minimumvereiste hebben. Deze eisen worden aangegeven in gigabytes (GB) en liggen vaak tussen 1 GB en 8 GB, afhankelijk van de hardware-eisen van de toepassing.


Meer dan de minimale hoeveelheid RAM is essentieel. Een pc draait niet alleen de huidige toepassing, maar ook andere diensten en taken op de achtergrond. Het hebben van enorme hoeveelheden systeemgeheugen maakt een PC echter niet noodzakelijk sneller.


De hoeveelheid is niet het enige belangrijke aspect van RAM. Hoewel meer gigabytes kunnen helpen bij multitasking, verbetert sneller geheugen de algemene snelheid in bepaalde games en toepassingen.


Net als een CPU heeft het RAM-geheugen een kloksnelheid, die bepaalt hoeveel gegevens het per seconde kan verwerken, in combinatie met enkele andere factoren. De totale snelheid van het geheugen wordt bandbreedte genoemd en gemeten in megabytes per seconde (MBps), maar van oudsher zie je geheugen op de markt gebracht met snelheden in megahertz (MHz).


Typische DDR4-geheugensnelheden liggen tussen 2.133 en 3.000 MHz, maar voor de snelste kits kan de snelheid oplopen tot 4.866 MHz. U ziet deze op de markt gebracht als DDR4-2133 of vergelijkbaar, soms met het verwarrende "PC" label. Het getal achter "PC" is gewoon de MHz-snelheid vermenigvuldigd met acht en vervolgens afgerond. U ziet het bijvoorbeeld vermeld als DDR4-2133 PC4-17000.


Timing is een ander aspect van het geheugen dat de RAM-prestaties kan beïnvloeden, hoewel het niet meer zo belangrijk is. Het is in feite de tijd tussen klokcycli, en naarmate de geheugensnelheid toeneemt, neemt ook de timings toe, waardoor de latentie afneemt. Meestal wordt de timing weergegeven als verschillende getallen gescheiden door streepjes, zoals 15-15-15-35 of iets dergelijks.


Bij het kopen van geheugen zijn timings alleen van cruciaal belang bij het overwegen van high-performance geheugen voor benchmarking of top-tier gaming. Timing is niet echt van belang voor de gemiddelde consument.


De meeste geheugensticks die tegenwoordig worden verkocht ondersteunen op zijn minst dual-channel, wat betekent dat er twee lanes (bussen) zijn tussen een geheugenslot en de geheugencontroller van de CPU op het moederbord.


Voor dit ontwerp zijn echter twee RAM-sticks van hetzelfde type en met dezelfde snelheid nodig die dual-channel ondersteunen. High-end RAM-kits met drie of vier modules die drie- of vierkanaals geheugenontwerpen op moederborden ondersteunen, zijn ook beschikbaar.


Voor praktische doeleinden maken meerkanaalsontwerpen geen groot verschil in de dagelijkse prestaties. Als u echter gebruik wilt maken van dubbel- of meerkanaals geheugen, moet u ervoor zorgen dat de geheugensticks in de juiste gekleurde sleuven op het moederbord worden geplaatst. Raadpleeg de handleiding voor hulp op dat gebied.

Hoe belangrijk is RAM?

DDR4 Ram Xtreem

RAM is belangrijk. Te weinig kan leiden tot trage prestaties, hoewel kleinere apparaten zoals tablets en smartphones niet zo veel nodig hebben als high-end gaming desktops. Het installeren van enorme hoeveelheden of het gebruik van de hoogste MHz-waarde betekent echter niet dat een apparaat razendsnel zal werken. Vergeet niet dat RAM slechts een deel van de totale vergelijking is.


Genoeg RAM-geheugen hebben is echter wel belangrijk. RAM dat niet spotgoedkoop traag is, is ook een goed idee, vooral voor een ingewikkelde beeld- of videobewerkingstaak en het spelen van games die CPU-beperkt zijn.


Maar als het aankomt op het verbeteren van de algehele prestaties van een PC, denk dan aan de kosten die dit met zich meebrengt. Een snellere CPU of grafische kaart zal doorgaans een grotere impact hebben op de algemene snelheid dan een geheugenupgrade. Sommige CPU's, zoals AMD's Ryzen lijn, hebben echter meer significante voordelen met geheugenupgrades.


Een upgrade van een harde schijf naar een SSD is ook een grote stap in de goede richting. De overstap naar een SSD versnelt de traagste opslagcomponent met een aanzienlijke marge. Het draagt er enorm toe bij dat een pc sneller aanvoelt.


Zoals bij elk computerapparaat, beperkt het traagste onderdeel meestal de prestaties. Dat betekent dat traag geheugen het apparaat kan tegenhouden als het het slechtste onderdeel van de configuratie is. Tenzij u iets bijzonder intensiefs doet, zou iets meer dan het minimum goed moeten zijn. Een beetje meer dan de benodigde hoeveelheid is genoeg, zolang het maar niet de bodem van het vat is. Een bedrag net boven het minimum voor uw apparatuur is voldoende.


Houd rekening met verschillende factoren zoals snelheid, grootte en vermogen. Sommige soorten hebben ook RGB LED-verlichting.

Tot slot

Om de mogelijkheden van uw computer te begrijpen, moet u iets weten over RAM, inclusief een eerste idee van hoeveel uw PC nodig heeft en hoe RAM geïnstalleerd moet worden. Kennis over RAM zal geld besparen op onnodige hardware. Alle stappen zijn essentieel voor de prestaties, maar RAM is waar je de snelheid en kwaliteit van de capaciteiten ziet.


Kijk naar uw hele opstelling en bereken de minimale hoeveelheid RAM die nodig is om de hardware te gebruiken. Eenvoudige modellen zullen net genoeg RAM hebben om de PC te laten draaien, maar verder niets. Wanneer u begint met het toevoegen van andere onderdelen zoals programma's en gegevens, ontstaan er snel problemen. Als dit u echter overkomt, zijn er heel wat aftermarket oplossingen om uw geheugen te vergroten.

Recente blog posts

Vermindert een 144Hz monitor de FPS?
door Jari Oostvogels 16 jan., 2023
Framerates zijn essentieel bij gaming. Veel gamers zullen FPS verkiezen boven grafische details. Daar is een zinnige reden voor: hoe meer frames per seconde, hoe nauwkeuriger uw reactietijd.
Wat houdt ram in (Random Access Memory)?
door Jari Oostvogels 03 jan., 2023
RAM is het korte termijn geheugen van uw computer. Het is waar uw computer de programma's en gegevens bijhoudt die u op dit moment gebruikt. U weet waarschijnlijk al dat meer RAM-geheugen beter is, maar misschien wilt u nu meer RAM-geheugen installeren.
Playstation 4 gaat niet aan [10 makkelijke oplossingen] - CRC
door Jari Oostvogels 12 mrt., 2022
Stel je voor: je nodigt je vrienden uit voor een snel potje FIFA op je PS4. Tot je grote schrik gaat je console niet aan. Laat dit artikel een leidraad voor je zijn als je PlayStation 4 niet aan wil gaan, in plaats van je paniekmodus in te schakelen!
Hoe kies je een CPU? - Computer Reparatie Center
door Jari Oostvogels 08 mrt., 2022
Er zijn maar weinig onderdelen in uw systeem die zo belangrijk zijn als de centrale verwerkingseenheid (CPU).
Show More
Vermindert een 144Hz monitor de FPS?
door Jari Oostvogels 16 jan., 2023
Framerates zijn essentieel bij gaming. Veel gamers zullen FPS verkiezen boven grafische details. Daar is een zinnige reden voor: hoe meer frames per seconde, hoe nauwkeuriger uw reactietijd.
Wat houdt ram in (Random Access Memory)?
door Jari Oostvogels 03 jan., 2023
RAM is het korte termijn geheugen van uw computer. Het is waar uw computer de programma's en gegevens bijhoudt die u op dit moment gebruikt. U weet waarschijnlijk al dat meer RAM-geheugen beter is, maar misschien wilt u nu meer RAM-geheugen installeren.
Playstation 4 gaat niet aan [10 makkelijke oplossingen] - CRC
door Jari Oostvogels 12 mrt., 2022
Stel je voor: je nodigt je vrienden uit voor een snel potje FIFA op je PS4. Tot je grote schrik gaat je console niet aan. Laat dit artikel een leidraad voor je zijn als je PlayStation 4 niet aan wil gaan, in plaats van je paniekmodus in te schakelen!
Hoe kies je een CPU? - Computer Reparatie Center
door Jari Oostvogels 08 mrt., 2022
Er zijn maar weinig onderdelen in uw systeem die zo belangrijk zijn als de centrale verwerkingseenheid (CPU).
Wat is het verschil tussen DDR3 en DDR4 RAM?
door Jari Oostvogels 05 mrt., 2022
DDR3 RAM had een lange aanloop na de release in 2007 en voedde mainstream laptops en desktopcomputers gedurende vele jaren. In 2014 werd DDR4 RAM echter vrijgegeven voor het publiek en het is sindsdien het meest voorkomende geheugentype geworden in desktop-pc's, laptops en tablets.
Hoeveel RAM heb je nodig?
door Jari Oostvogels 02 mrt., 2022
Random access memory, meestal afgekort tot RAM of gewoon "geheugen", is een van de belangrijkste onderdelen van elk computerapparaat.
Wat is een CPU en wat doet hij eigenlijk? - CRC
door Jari Oostvogels 22 feb., 2022
CPU's zitten in bijna alle apparaten die u bezit, of het nu een console, een computer of een thermostaat is. "CPU", wat staat voor "central processing unit".
Modem vs router: Wat is het verschil?
door Jari Oostvogels 19 feb., 2022
Wanneer u het internet gebruikt, gebruikt u waarschijnlijk zowel een modem als een router. Maar wat zijn dat eigenlijk, en hoe werken ze samen?
Chromebook vs laptop: Wat is het verschil?
door Jari Oostvogels 14 feb., 2022
Veel mensen beschouwen de Chromebook als de slankere, snellere en nog eenvoudigere neef van de traditionele laptop.
NVMe vs SSD: Wat is het verschil?
door Jari Oostvogels 12 feb., 2022
Solid-state drives (SSD's) zijn een kernonderdeel van elke moderne pc, of het nu een traditionele SATA SSD is of een modernere NVMe-schijf.
Meer posts
Share by: