Openingstijden: ma / zat 10:00 - 18:00    ☎ 06-39583048

Wat is het verschil tussen een HDD en een SSD

Wat is het verschil tussen een HDD en een SSD

Wat zijn de verschillen tussen een interne harde schijf (HDD) en SSD?

Wil je de opslag van je laptop, desktop, console of NAS vervangen en uitbreiden, dan heb je keuze uit een harde schijf (HDD) of SSD. Een HDD is voordeliger, een SSD is wel 4 keer sneller en stiller. Maar waar ligt precies de afweging? Wij leggen je uit wat de verschillen zijn zodat je weet of je voor een HDD of SSD moet kiezen.
Solid State Drive (SSD) Harde schijf (HDD)
Opslagcapaciteit Laag (120 GB t/m 4 TB) Hoog (500 GB t/m 16 TB)
Snelheid Hoog (Tot 3000 MB/s) Laag (Tot 160 MB/s)
Energieverbruik Laag Hoog
Betrouwbaarheid Hoog Laag
Geluidsproductie Laag Hoog
Prijs Laag Laag

Wat is een SSD?

Het woord SSD is een Engelse afkorting voor Solid State Drive. Dit betekent letterlijk dat een SSD geen bewegende onderdelen bevat en dus solide is. Dit in tegenstelling tot een HDD, die wel bewegende onderdelen bevat. Op een SSD worden gegevens opgeslagen in enkele flash geheugenchips. Dit gebeurt door middel van elektrische lading in de geheugenchips. Dit maakt een SSD 4 keer sneller dan een HDD.

Wat is een harde schijf (HDD)?

HDD is de Engelse afkorting voor Hard Disk Drive. Het is een digitaal opslagapparaat met een magnetische metalen schijf. De schijf draait net als in een platenspeler rond en wordt door een lees- en schrijfarm uitgelezen. Dit ronddraaien maakt een zoemend geluid wat duidelijk hoorbaar is. Bovendien maakt het fysiek zoeken van de lees- en schrijfarm naar data op de draaiend
Bekijk alle harde schijven.


1. Snelheid

SSD: 4 keer sneller
Een SSD is wel 4 keer zo snel als een HDD. Dit komt omdat een SSD direct data verzendt. Dit merk je aan de opstarttijd van je pc, dat duurt met een SSD ongeveer 15 seconden. Bovendien laad je programma's en games met de helft sneller dan met een HDD.

HDD: langzaam

De techniek van HDD bestaat al jaren, daarom is de snelheid nauwelijks veranderd. Een HDD moet door het ronddraaien mechanisch werk verrichten om informatie te lezen en schrijven. Daarom duurt het opstarten van je computer met een HDD 45 seconden tot een minuut of zelfs langer, afhankelijk van je besturingssysteem.


2. Opslagcapaciteit

SSD: weinig opslagruimte
Er zijn SSD's met een opslagruimte van 4 terabyte, dit staat gelijk aan 400.000 foto's. Dat is erg veel, maar omdat een SSD relatief duurder is dan een HDD om te maken ligt de prijs per gigabyte van een SSD ook hoger.

HDD: veel opslagruimte

De techniek voor harde schijven bestaat al meer dan 50 jaar. Door de jaren heen weten fabrikanten HDD's kleiner en compacter te maken, waardoor de opslagcapaciteit groot is. Er bestaan HDD's met een opslagcapaciteit tot en met 16 terabyte. HDD's zijn per gigabyte goedkoper dan SSD's.


3. Betrouwbaarheid

SSD: solide staat en energiezuinig
Een SSD heeft geen bewegende onderdelen, waardoor hij minder warm wordt dan een HDD. Hierdoor is je SSD ook nog eens energiezuiniger. Door lagere warmteproductie blijft je schijf koel en onbeschadigd. Toch kent een SSD net als een HDD wel slijtage. Doordat de levensduur van SSD's wordt uitgedrukt in TBW (Terabytes Written) weet je zeker hoe lang je SSD tenminste meegaat. De levensduur van een SSD is niet altijd beter, maar wel inzichtelijker dankzij het TBW.

HDD: kwetsbare onderdelen

Een HDD heeft bewegende onderdelen en is daardoor fysiek ook een stuk kwetsbaarder. Door het ronddraaien van onderdelen ontstaan er namelijk warmte en trillingen die slijtage kunnen veroorzaken. Moderne harde schijven hebben ingebouwde technieken om slijtage door warmte en trillingen te verminderen, zoals anti vibrerende sensoren.


Conclusie

Wil je jouw hele computerervaring sneller maken zoals opstarten binnen 15 seconden, sneller programma's laden en eerder je game spelen? Gebruik dan een SSD. Wil je meer opslagruimte omdat je veel digitale games of foto's hebt of heb je veel opslag nodig voor de mediaserver op je NAS? Kies dan voor een harde schijf (HDD). 

Heb je na het lezen van deze blog interesse om een harde schijf (HDD) te laten vervangen voor een SSD? Neem dan contact met ons op voor meer informatie

Vermindert een 144Hz monitor de FPS?
door Jari Oostvogels 16 jan., 2023
Framerates zijn essentieel bij gaming. Veel gamers zullen FPS verkiezen boven grafische details. Daar is een zinnige reden voor: hoe meer frames per seconde, hoe nauwkeuriger uw reactietijd.
Wat houdt ram in (Random Access Memory)?
door Jari Oostvogels 03 jan., 2023
RAM is het korte termijn geheugen van uw computer. Het is waar uw computer de programma's en gegevens bijhoudt die u op dit moment gebruikt. U weet waarschijnlijk al dat meer RAM-geheugen beter is, maar misschien wilt u nu meer RAM-geheugen installeren.
Playstation 4 gaat niet aan [10 makkelijke oplossingen] - CRC
door Jari Oostvogels 12 mrt., 2022
Stel je voor: je nodigt je vrienden uit voor een snel potje FIFA op je PS4. Tot je grote schrik gaat je console niet aan. Laat dit artikel een leidraad voor je zijn als je PlayStation 4 niet aan wil gaan, in plaats van je paniekmodus in te schakelen!
Hoe kies je een CPU? - Computer Reparatie Center
door Jari Oostvogels 08 mrt., 2022
Er zijn maar weinig onderdelen in uw systeem die zo belangrijk zijn als de centrale verwerkingseenheid (CPU).
Wat is het verschil tussen DDR3 en DDR4 RAM?
door Jari Oostvogels 05 mrt., 2022
DDR3 RAM had een lange aanloop na de release in 2007 en voedde mainstream laptops en desktopcomputers gedurende vele jaren. In 2014 werd DDR4 RAM echter vrijgegeven voor het publiek en het is sindsdien het meest voorkomende geheugentype geworden in desktop-pc's, laptops en tablets.
Hoeveel RAM heb je nodig?
door Jari Oostvogels 02 mrt., 2022
Random access memory, meestal afgekort tot RAM of gewoon "geheugen", is een van de belangrijkste onderdelen van elk computerapparaat.
Wat is Ram en wat doet het? - Computer Reparatie Center
door Jari Oostvogels 26 feb., 2022
Random-access memory, of RAM, is een essentieel onderdeel in alle apparaten, van pc's tot smartphones tot consoles.
Wat is een CPU en wat doet hij eigenlijk? - CRC
door Jari Oostvogels 22 feb., 2022
CPU's zitten in bijna alle apparaten die u bezit, of het nu een console, een computer of een thermostaat is. "CPU", wat staat voor "central processing unit".
Modem vs router: Wat is het verschil?
door Jari Oostvogels 19 feb., 2022
Wanneer u het internet gebruikt, gebruikt u waarschijnlijk zowel een modem als een router. Maar wat zijn dat eigenlijk, en hoe werken ze samen?
Chromebook vs laptop: Wat is het verschil?
door Jari Oostvogels 14 feb., 2022
Veel mensen beschouwen de Chromebook als de slankere, snellere en nog eenvoudigere neef van de traditionele laptop.
Meer posts
Share by: