Openingstijden: ma / zat 10:00 - 18:00    ☎ 06-39583048

Meest voorkomende printerproblemen

Wat is Wi-Fi direct?
Een niet werkende printer is ontzettend vervelend. Je hebt een printer nodig voor verschillende omstandigheden en wanneer deze dan niet werkt is dat ontzettend vervelend. Helemaal wanneer je niet zo veel verstand hebt van printers en computers. Toch zijn een een hele hoop problemen van de printer vrij gemakkelijk op te lossen. In dit artikel gaan we  je helpen om zelf je printerproblemen op te lossen. 

Veel voorkomende printerproblemen en hoe je deze moet oplossen

Er kunnen verschillende problemen zich voordoen bij de printer. Dit kan zijn van een cartridge die leeg is tot een technisch probleem die wat lastiger op te lossen is, maar in de meeste gevallen valt het probleem mee en is dit gemakkelijk op te lossen. 

1. Mijn printer wilt niet printen

Als je printer geen foutmeldingen aangeeft, controleer dan eerst of je printer nog steeds is aangesloten is via USB of kabel. Heb je een draadloos model? Check dan of de WiFi is ingeschakeld en je verbonden bent met het juiste netwerk.


De printer driver en software moeten op de computer waarmee je af wilt drukken worden geïnstalleerd. Vaak doet je computer dit automatisch bij het aansluiten van een printer, maar soms is dit niet het geval. Je zal de software moeten installeren of een update moeten uitvoeren voor je weer kan printen. Controleer de downloadpagina van de printerfabrikant voor de nieuwste versie. Als het dan nog niet werkt, controleer dan de sectie probleemoplossing in de gebruikershandleiding van je printer. Indien nodig bel je de helpdesk van de printer fabrikant.

2. Mijn printer zegt dat de cartridge bijna leeg is, maar ik kan nog steeds afdrukken.

Je hoeft je niet te haasten met het vervangen van je cartridges als je een laag inktniveau waarschuwing ziet. Bijna alle nieuwe printers hebben een inktniveau indicator en deze zal een waarschuwing geven wanneer je inkt bijna op is. De nauwkeurigheid van deze waarschuwingen varieert sterk tussen fabrikanten en modellen.

De enige manier om te bepalen of je inkt echt op is, is door te blijven afdrukken na het zien van de waarschuwing. De afdrukkwaliteit zal vanzelf minder worden. Zodra je geen goede afdrukken meer krijgt, weet je dat het tijd is om de inktcartridges te vervangen.

Mocht je een grote print opdracht van vele pagina’s gaan afdrukken, verwissel dan wel alvast de cartridges bij de low-inkt waarschuwing. Dan weet je zeker dat de afdrukken er allemaal mooi uitrollen.

3. Ik krijg een inkt-low melding, maar ik heb een volle cartridge geplaatst

Een ink-low melding kan heel vervelend zijn vooral als je cartridge nog vol zit. Gelukkig is het niet moeilijk om dit probleem op te lossen. Het enige wat u nodig heeft is een zwarte marker of stift. Zie onderstaande video voor uitleg.

4. Kan niet afdrukken op vanaf mijn mobiele apparaat

Zelfs als je printer al wat ouder is of niet over netwerk-functionaliteiten beschikt, kan je waarschijnlijk wel vanaf een telefoon of tablet printen. Wat je er precies mee af kunt drukken hangt van de situatie af.

De meeste wifiprinters ondersteunen AirPrint, waarmee gebruikers van iOS-apparaten kunnen afdrukken (op voorwaarde dat zowel de iPhone, iPad of iPod en de printer op hetzelfde wifinetwerk aangesloten zijn). Bijna alle grote printermerken hebben apps uitgebracht zodat de iPhone, iPad, Android toestellen kunnen afdrukken vanaf hun mobiele apparaten.

Lijst met print-apps voor de meeste merken:

HP Smart

Canon Easy-PhotoPrint

Epson iPrint

Brother iPrint&Scan

Lexmark Mobile Printing

Samsung Mobile Print

Je kunt afdrukken naar een printer zonder WIFI zolang je netwerk een draadloos toegangspunt heeft. Dit doe je met behulp van het installeren van een programma op een computer in het netwerk.

Sommige nieuwe draadloze printers ondersteunen afdrukken via WIFI direct, een protocol waarmee twee compatibele apparaten een directe draadloze verbinding maken zonder een draadloos toegangspunt. Veel nieuwe Android apparaten ondersteunen WIFI direct, iOS apparaten meestal niet.

Sommige HP en Kodak printers ondersteunen afdrukken via de e-mail. In beide gevallen krijgt de printer een e-mailadres toegewezen en kun je bijlages vanuit je email direct afdrukken.

5. Via wifi afdrukken duurt lang

Wanneer je je printer heel dicht bij je router plaatst dan versnelt dit de print tijd. Maar er zijn ook andere manier om de wifiprestaties te verbeteren. Zorg ervoor dat je router geschikt is. Deze moet de firmware up-to-date hebben en voldoende kracht hebben. Je kunt een draadloze versterker toevoegen om de prestaties van het afdrukken via WIFI te versnellen. De Ziggo Wifibooster en KPN SuperWifi zijn hier goede voorbeelden van.

Het kan ook zijn dat je Wi-Fi traag is door externe factoren, zoals slechte dekking in jouw woongebied of omdat je router verouderd is. Om dit te verhelpen zal je contact op moeten nemen met jouw internetprovider.

6. Mijn printer is langzaam

Sommige printers zijn cheeta’s en sommige zijn luiaards, maar het is mogelijk om een langzame printer een beetje te versnellen. Tenzij je een output van hoge kwaliteit voor een formeel verslag of iets dergelijks nodig hebt, kan printen in de conceptmodus (of een andere lage kwaliteit modus) het printen versnellen. Vermijd dubbelzijdig afdrukken, dit kan het printen aanzienlijk vertragen.

7. Afdrukken kost veel geld

Geloof het of niet, de kosten per afgedrukte pagina (op basis van inkt en toner cartridge kosten en opbrengsten) is in de afgelopen jaren afgenomen. Al is dat slechts een kleine troost voor iemand die momenteel weer online cartridges gaat kopen. Maar er zijn manieren om je inkt kosten te verlagen en op papier te besparen.

 

  • De meest voor de hand liggende oplossing om kosten te besparen is het gebruiken van huismerk “compatible” cartridges in plaats van de originele van de fabrikant. Je bespaart soms tot wel 70% op cartridges als je voor een huismerk kiest! Hoewel huismerk cartridges goedkoper zijn, baren ze dezelfde kwaliteit als een originele cartridge. Daarnaast zijn ze vaak ook beter gevuld met inkt, waardoor je dus nóg voordeliger print! Ook op nl bieden wij het FLWR-huismerk aan. Topkwaliteit cartridges, grotere vulling, en 2 jaar garantie, voor een fractie van de prijs!

 

  • Denk na voordat je afdrukt. Heb je het volledige document of slechts een pagina of twee nodig? Druk alleen de pagina’s af die je nodig hebt. Dit kun je gemakkelijk op je computer selecteren.

 

  • Voor veel printers heb je de keuze tussen lagere capaciteit en hoge capaciteit inkt (of toner) cartridges. De cartridges met een hogere capaciteit kosten misschien ietsje meer, maar ze geven een hoger rendement (kunnen meer pagina’s afdrukken) en lagere kosten per afgedrukte pagina.

 

  • Investeren in een goede printer kan ook veel kosten besparen. Lees: printer kopen? Zo kies je de juiste!

8. Afgedrukte tekst ziet er niet goed uit

Printers variëren sterk in de kwaliteit van tekst afdrukken. Inkjet printers bieden over het algemeen tekstafdrukken die geschikt zijn voor thuis, op school of casual zakelijk gebruik. Terwijl de meeste lasers in staat zijn om een scherpe tekst af te drukken voor meer professioneel ogende documenten.


Maar ervan uitgaande dat je geleidelijk of plotseling een verslechtering in kwaliteit hebt gemerkt, zijn er verschillende dingen die je kunt proberen om het op te lossen.


Zorg ervoor dat je afdrukinstellingen correct zijn. Wil je scherpere tekst? Schakel je printer dan in naar een hogere kwaliteit modus (let op dat dit wel het afdrukken zal vertragen).


Bij laserprinters kan het ook aan de toner liggen. Verwijder de cartridge en schud deze een paar keer van links naar rechts. Vaak helpt dit de kwaliteit weer even vooruit, maar uiteindelijk zal de toner opraken en moet deze vervangen worden. Bij inkjets kun je het mondstuk reinigen en de printkop uitlijnen. Dit kun je starten vanuit het menu voor onderhoud van de printer.


Als bovenstaande niet helpt dan kun je proberen de cartridges te vervangen (en dan heb je waarschijnlijk een lage inkt waarschuwing gehad).

9. Mijn papier loopt steeds vast

Gelukkig komen papierstoringen bij de nieuwste printers minder vaak voor, maar het kan natuurlijk nog steeds wel gebeuren. Veruit de meest voorkomende oorzaak van vastgelopen papier komt door de papier uitlijning. Zorg ervoor dat je stapel papier goed in de lade ligt en voorkom dat je de lade te volstopt. Als dit het probleem niet oplost controleer dan de gebruiksaanwijzing van je printer of neem, indien nodig, contact met de klantenservice van je printer fabrikant op.

10. Mijn printer wilt niet meer scannen

Als je multifunctionele printer niet meer wil scannen dan kan het zijn dat de scanner software niet meer up-to-date is. Installeer in dit geval opnieuw de software van je printer. Lost dit het probleem niet op? Raadpleeg dan de handleiding van je printer of neem contact met de klantenservice op. Het kan zijn dat de scanner zijn beste tijd heeft gehad en vervangen moet worden.
Vermindert een 144Hz monitor de FPS?
door Jari Oostvogels 16 jan., 2023
Framerates zijn essentieel bij gaming. Veel gamers zullen FPS verkiezen boven grafische details. Daar is een zinnige reden voor: hoe meer frames per seconde, hoe nauwkeuriger uw reactietijd.
Wat houdt ram in (Random Access Memory)?
door Jari Oostvogels 03 jan., 2023
RAM is het korte termijn geheugen van uw computer. Het is waar uw computer de programma's en gegevens bijhoudt die u op dit moment gebruikt. U weet waarschijnlijk al dat meer RAM-geheugen beter is, maar misschien wilt u nu meer RAM-geheugen installeren.
Playstation 4 gaat niet aan [10 makkelijke oplossingen] - CRC
door Jari Oostvogels 12 mrt., 2022
Stel je voor: je nodigt je vrienden uit voor een snel potje FIFA op je PS4. Tot je grote schrik gaat je console niet aan. Laat dit artikel een leidraad voor je zijn als je PlayStation 4 niet aan wil gaan, in plaats van je paniekmodus in te schakelen!
Hoe kies je een CPU? - Computer Reparatie Center
door Jari Oostvogels 08 mrt., 2022
Er zijn maar weinig onderdelen in uw systeem die zo belangrijk zijn als de centrale verwerkingseenheid (CPU).
Wat is het verschil tussen DDR3 en DDR4 RAM?
door Jari Oostvogels 05 mrt., 2022
DDR3 RAM had een lange aanloop na de release in 2007 en voedde mainstream laptops en desktopcomputers gedurende vele jaren. In 2014 werd DDR4 RAM echter vrijgegeven voor het publiek en het is sindsdien het meest voorkomende geheugentype geworden in desktop-pc's, laptops en tablets.
Hoeveel RAM heb je nodig?
door Jari Oostvogels 02 mrt., 2022
Random access memory, meestal afgekort tot RAM of gewoon "geheugen", is een van de belangrijkste onderdelen van elk computerapparaat.
Wat is Ram en wat doet het? - Computer Reparatie Center
door Jari Oostvogels 26 feb., 2022
Random-access memory, of RAM, is een essentieel onderdeel in alle apparaten, van pc's tot smartphones tot consoles.
Wat is een CPU en wat doet hij eigenlijk? - CRC
door Jari Oostvogels 22 feb., 2022
CPU's zitten in bijna alle apparaten die u bezit, of het nu een console, een computer of een thermostaat is. "CPU", wat staat voor "central processing unit".
Modem vs router: Wat is het verschil?
door Jari Oostvogels 19 feb., 2022
Wanneer u het internet gebruikt, gebruikt u waarschijnlijk zowel een modem als een router. Maar wat zijn dat eigenlijk, en hoe werken ze samen?
Chromebook vs laptop: Wat is het verschil?
door Jari Oostvogels 14 feb., 2022
Veel mensen beschouwen de Chromebook als de slankere, snellere en nog eenvoudigere neef van de traditionele laptop.
Meer posts
Share by: