Openingstijden: ma / zat 10:00 - 18:00    ☎ 06-39583048

Internet valt regelmatig weg, wat nu?

Slecht internetverbinding

Tegenwoordig gebruikt het hele gezin het internet: mama en papa volgen hun favoriete serie op Netflix, zoon gamet op zijn kamer terwijl hij naar Spotify luistert, en beide dochters kijken naar hun favoriete vlog op YouTube terwijl ze hun Instagram-account levendig houden. Ondertussen is ook de smartphone van elk gezinslid verbonden met het thuisnetwerk. 


Maar wat als Netflix begint te haperen, gamen plots wel erg traag gaat, Kanye West plotseling stottert, en YouTube dat irritante laad-icoontje toont? 


Wifi problemen! Je ontdekt hier hoe ze ontstaan, en hoe je ze kan verhelpen.

Netwerk overbelast

Tegenwoordig is het geen probleem als je met meerdere apparaten (smartphones, tablets, laptops, game-consoles) op hetzelfde wifi-netwerk zit. Maar wanneer iedereen streamtdownloadt en uploadt, treden er problemen op: je netwerk raakt overbelast


De snelheid van je verbinding, en dus ook je wifi-signaal, zal hier onder lijden.


Het is ook zo dat het wifi-signaal niet doordringt tot in alle hoeken van je woning: meestal is het bereik van je signaal maar enkele tientallen meters. Heb je daarenboven dikke muren, zal het signaal nog minder ver raken. 



Wat kan je er aan doen om je signaal zo sterk mogelijk te maken? De twee factoren die we hierboven hebben vermeld zijn hierbij van belang: snelheid en bereik.

Snelheid

Wanneer je een internetbundel afneemt bij je provider, staan steeds de snelheden vermeld waarvan je zal kunnen genieten. Denk eraan dat die internetsnelheid theoretisch is: er staat steeds welke snelheid je zou kunnen halen.



Die snelheid is praktisch alleen haalbaar als je van een ethernetkabel gebruik maakt. Gebruik je wifi? Dan ligt je snelheid sowieso veel lager.


Dat is dus al één aspect waar je rekening mee moet houden wat snelheid betreft.

Een tweede aspect is de technologische infrastructuur die je van wifi voorziet.

DSL-verbinding

Wanneer je een DSL-verbinding hebt, is afstand van belang: de afstand tussen je huis en je straatverdeler enerzijds, en de afstand tussen je straatverdeler en de wijkcentrale anderzijds. Hoe groter de afstanden, hoe zwakker je signaal. 


Heb je een ADSL-verbinding? Als de afstand van je woning tot je wijkcentrale niet groter is dan 1,7 km, beschik je over een internetsnelheid tussen 9 en 12 Mbps.


Heb je een VDSL-verbinding? Dan zullen je download- en uploadsnelheid gevoelig hoger liggen dan bij een ADSL-verbinding. 


VDSL maakt gebruik van een glasvezelverbinding (tussen je straatverdeler en wijkcentrale), die hogere snelheden toelaat: als de afstand tussen je huis en je straatverdeler maximum 1 km is, kan je downloadsnelheid 16,5 Mbps bedragen. 


Is de afstand maar 700 meter? Dan download je aan 20 Mbps. Als de straatverdeler zich binnen een straal van 400 meter van je huis bevindt, kan je zelfs tot 30 Mbps ontvangen!


Tegenwoordig bestaat er zoiets als Fiber-to-the-home: dan wordt er een glasvezelverbinding gelegd tussen je huis en de centrale: niets remt je verbinding dan nog af, en in theorie zou je snelheden kunnen halen tot 220 Mbps (!). Dit is natuurlijk vrij prijzig, en wordt meestal alleen overwogen door mensen die een nieuw huis bouwen.


Nu hoef je al deze informatie niet zelf te achterhalen, of met een lintmeter van je huis tot aan je wijkcentrale te lopen: wanneer je een contract wilt afsluiten met een bepaalde provider, is die verplicht om je in te lichten over de snelheden die in jouw woning gehaald kunnen worden. Informeer je dus voldoende vooraleer je een contract afsluit!

Stoorzenders

at zijn nog factoren die je snelheid kunnen beïnvloeden? 


  • Hoe je huis is gebouwd: (dikke) betonnen muren, metalen oppervlakken, (drie)dubbel glas… Niet de beste vrienden van een sterke verbinding. 


  • Elektrische apparatuur: omdat elektrische toestellen zoals draadloze luidsprekers of een microgolfoven net als je router radiosignalen op de 2,4 GHz-frequentieband uitsturen, kan het zijn dat die je signaal vertragen. 


  • Omringende netwerken: zeker als je in een appartement of dichtbevolkte buurt woont, kan het netwerk van je buren het jouwe verstoren.


  • De afstand tot de modem: hoe verder je je van de modem bevindt, hoe zwakker het signaal en hoe lager de snelheid.


  • Wat voor toestel je hebt: de software-versie, het aantal wifi-antennes of de ondersteunde wifi-standaard bepalen mee jouw gebruikservaring.

Plaats de router op de juiste plek

Meestal is je router ergens weggestopt: in de kelder of in een wandkast, op de plaats waar je coaxkabel het huis binnenkomt. 



Alleen kan dat er wel voor zorgen dat het signaal niet alle plekken van je huis bereikt. 

Probeer daarom om je router een zo centraal mogelijk plekje te geven, en dat in een zo open mogelijke ruimte. Wat je nog kan doen?


  • Plaats je router zo hoog mogelijk, zo zijn er minder obstakels
  • Als je router antennes heeft, draai die dan in de gewenste richting, wellicht kan dit al iets oplossen.

Update de software

In sommige gevallen kan het ook zijn dat de problemen veroorzaakt worden door de software. Om uit te sluiten dat het probleem komt door verouderde software op de router raden wij je aan deze altijd eerst te updaten. Vervolgens kan je kijken of er nieuwe updates zijn voor jouw Mac of Windows pc. Dit kan het uitvallen op het desbetreffende apparaat verhelpen.

Maak verbinding met de beste frequentie

Een ander probleem kan zijn dat je in een gebied woont waar veel draadloze wifi verbindingen beschikbaar zijn, hierdoor kan het zijn dat veel wifi verbindingen op het zelfde kanaal zitten en daarom storen.


2.4Ghz signaal

Oudere computers en routers kunnen enkel gebruik maken van het oude 2.4Ghz signaal, dit signaal heeft een beperkt aantal kanalen en is daarom gevoeliger voor storingen wanneer er veel verbindingen aanwezig zijn. Normaal gesproken kiest de router zelf een kanaal die het minst bezet is maar in sommige gevallen kan het helpen zelf handmatig een kanaal te kiezen. Met apps als Wifi Analyzer en Network analyzer kan je zelf zien welk kanaal het minst bezet is en hier de instellingen in de router vervolgens op aanpassen.


5Ghz signaal

De meeste routers tegenwoordig hebben dual-band technologie dat wil zeggen dat ze 2 signalen uitsturen: een 2.4Ghz signaal en een 5Ghz signaal. Het voordeel van het 5Ghz signaal is dat deze een stuk sneller is en minder gevoelig voor storingen is.

Extra apparatuur

Nog steeds problemen met je verbinding? Er bestaat een heel gamma aan snufjes die je signaal kunnen versterken. 


Een overzicht:

  • Wifirepeater: die plaats je in stopcontact . De repeater ontvangt draadloos het signaal van de router en zendt het opnieuw uit. Erg doeltreffend in een (groot) huis met dikke muren. Gemakkelijk en goedkoop!


  • Powerline-kit: die bestaat uit 2 adapters. De eerste verbind je met je router én een stopcontact. De andere verbind je ook met het stopcontact. Het signaal van je router wordt dan via het elektriciteitsnetwerk doorgegeven, en opnieuw uitgezonden. Alleen kan dat signaal wel verstoord worden als er te veel apparaten stroom nodig hebben van je netwerk. 


  • Access Point: dit toestel is rechtstreeks verbonden met je router via een ethernetkabel, en garandeert daarom ook een sterk signaal. Je zal natuurlijk wel een kabel moeten gebruiken, niet evident als je van de ene uithoek van je huis naar de andere moet. 


  • Mesh: ook wel multiroom-wifi genoemd. Daarbij is er één basisstation en een aantal satellieten, die allemaal draadloos met elkaar verbonden zijn. Samen vormen ze één netwerk doorheen je hele huis. Ze communiceren onderling om het dataverkeer te regelen en om te bepalen met welke module een apparaat zich het best verbindt. Zo ben je altijd vanzelf verbonden met het sterkste signaal! 

Recente blog posts

Vermindert een 144Hz monitor de FPS?
door Jari Oostvogels 16 jan., 2023
Framerates zijn essentieel bij gaming. Veel gamers zullen FPS verkiezen boven grafische details. Daar is een zinnige reden voor: hoe meer frames per seconde, hoe nauwkeuriger uw reactietijd.
Wat houdt ram in (Random Access Memory)?
door Jari Oostvogels 03 jan., 2023
RAM is het korte termijn geheugen van uw computer. Het is waar uw computer de programma's en gegevens bijhoudt die u op dit moment gebruikt. U weet waarschijnlijk al dat meer RAM-geheugen beter is, maar misschien wilt u nu meer RAM-geheugen installeren.
Playstation 4 gaat niet aan [10 makkelijke oplossingen] - CRC
door Jari Oostvogels 12 mrt., 2022
Stel je voor: je nodigt je vrienden uit voor een snel potje FIFA op je PS4. Tot je grote schrik gaat je console niet aan. Laat dit artikel een leidraad voor je zijn als je PlayStation 4 niet aan wil gaan, in plaats van je paniekmodus in te schakelen!
Hoe kies je een CPU? - Computer Reparatie Center
door Jari Oostvogels 08 mrt., 2022
Er zijn maar weinig onderdelen in uw systeem die zo belangrijk zijn als de centrale verwerkingseenheid (CPU).
Show More
Vermindert een 144Hz monitor de FPS?
door Jari Oostvogels 16 jan., 2023
Framerates zijn essentieel bij gaming. Veel gamers zullen FPS verkiezen boven grafische details. Daar is een zinnige reden voor: hoe meer frames per seconde, hoe nauwkeuriger uw reactietijd.
Wat houdt ram in (Random Access Memory)?
door Jari Oostvogels 03 jan., 2023
RAM is het korte termijn geheugen van uw computer. Het is waar uw computer de programma's en gegevens bijhoudt die u op dit moment gebruikt. U weet waarschijnlijk al dat meer RAM-geheugen beter is, maar misschien wilt u nu meer RAM-geheugen installeren.
Playstation 4 gaat niet aan [10 makkelijke oplossingen] - CRC
door Jari Oostvogels 12 mrt., 2022
Stel je voor: je nodigt je vrienden uit voor een snel potje FIFA op je PS4. Tot je grote schrik gaat je console niet aan. Laat dit artikel een leidraad voor je zijn als je PlayStation 4 niet aan wil gaan, in plaats van je paniekmodus in te schakelen!
Hoe kies je een CPU? - Computer Reparatie Center
door Jari Oostvogels 08 mrt., 2022
Er zijn maar weinig onderdelen in uw systeem die zo belangrijk zijn als de centrale verwerkingseenheid (CPU).
Wat is het verschil tussen DDR3 en DDR4 RAM?
door Jari Oostvogels 05 mrt., 2022
DDR3 RAM had een lange aanloop na de release in 2007 en voedde mainstream laptops en desktopcomputers gedurende vele jaren. In 2014 werd DDR4 RAM echter vrijgegeven voor het publiek en het is sindsdien het meest voorkomende geheugentype geworden in desktop-pc's, laptops en tablets.
Hoeveel RAM heb je nodig?
door Jari Oostvogels 02 mrt., 2022
Random access memory, meestal afgekort tot RAM of gewoon "geheugen", is een van de belangrijkste onderdelen van elk computerapparaat.
Wat is Ram en wat doet het? - Computer Reparatie Center
door Jari Oostvogels 26 feb., 2022
Random-access memory, of RAM, is een essentieel onderdeel in alle apparaten, van pc's tot smartphones tot consoles.
Wat is een CPU en wat doet hij eigenlijk? - CRC
door Jari Oostvogels 22 feb., 2022
CPU's zitten in bijna alle apparaten die u bezit, of het nu een console, een computer of een thermostaat is. "CPU", wat staat voor "central processing unit".
Modem vs router: Wat is het verschil?
door Jari Oostvogels 19 feb., 2022
Wanneer u het internet gebruikt, gebruikt u waarschijnlijk zowel een modem als een router. Maar wat zijn dat eigenlijk, en hoe werken ze samen?
Chromebook vs laptop: Wat is het verschil?
door Jari Oostvogels 14 feb., 2022
Veel mensen beschouwen de Chromebook als de slankere, snellere en nog eenvoudigere neef van de traditionele laptop.
Meer posts
Share by: